Hráči Regionálních fotbalových akademií FAČR trénují několikrát denně, a tak by jejich strava měla být dostatečně energeticky hodnotná a pestrá.

Měla by obsahovat nejen dostatek sacharidů, tuků a zejména bílkovin, ale i významný podíl vitamínů a minerálů, tedy látek nezbytných pro sportující rostoucí organismus.

Důležitá je také pravidelnost stravy, hráči ve věku 14 a 15 let nesní velké porce, a to i s ohledem na krátké časové rozmezí mezi jídly a tréninky. Celkový počet porcí za den se tedy u mladých akademiků pohybuje od šesti do osmi jídel denně. Nezbytný je i pravidelný pitný režim.

Nezanedbatelným efektem je i samotná edukace o významu stravovacího režimu, vštěpování jeho důležitosti a náprava špatných stravovacích návyků.

„Jde zejména o to, aby hráči pochopili celý model a prospěšnost správného stravování pro sportovní výkon,“ říká Klára Coufalová, nutriční specialistka RFA, který dokument Doporučené stravování současných a budoucích hráčů RFA FAČR připravila.

Složka dokumentů